Custom Facebook Display

CB Login

Login Form

Artikelen

Landinformatie Marokko

                                                      

 

Landinformatie Marokko

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

 

Feestdagen

Marokko heeft een groot aantal religieuze feestdagen als gevolg van het Christelijke en Islamitische geloof. U wordt geadviseerd te vragen naar de precieze data van de festiviteiten, omdat ze meestal niet op een vast tijdstip van de Westerse kalender plaatsvinden.

 

Mousseum of Sidi Mohammed M' a al-Anim vindt plaats in mei en is een mogelijkheid om de blauwe mensen te zien. Dit zijn Moren uit de Sahara. Ook is het mogelijk om andere stammen en hun commerciële activiteiten te bewonderen tijdens dit festival.

 

Marrakech heeft een nationaal folklore festival en de deelnemers aan dit beroemde evenement, dat 10 dagen duurt, zijn dansers, muzikanten en andere entertainers uit het gehele land.

 

Onafhankelijkheidsdag wordt gevierd op 18 november.

 

Gebruiken

In het algemeen begroeten mensen elkaar door middel van het handen schudden, maar vrienden kussen elkaar en dat is hier heel normaal. Vele gewoontes en gebruiken, vooral die van de middenklasse, hebben sterke Franse invloeden.

 

In een aantal gevallen is het heel belangrijk om over voldoende geduld te beschikken. Bezoekers worden meestal overspoeld met aandacht en de normale omgangsvormen moeten toegepast worden wanneer u wordt uitgenodigd in iemands huis.

 

Casual kleding is voldoende, maar het dragen van badkleding moet beperkt blijven tot het strand of het zwembad. Roken is algemeen toegestaan en het is normaal om iemand een sigaret aan te bieden.

 

Geografie

Marokko maakt deel uit van de Maghreb, het westelijk deel van Noord Afrika, dat verder Algerije en Tunesië omvat. Het heeft een kustlijn van bijna 1000 kilometer met de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee; het grenst in het (zuid)oosten aan Algerije en in het diepe zuiden aan Westelijke Sahara, een voormalig Spaanse kolonie, die, vanwege de bodemschatten.

 

Geschiedenis

Door de eeuwen heen heeft Marokko blootgestaan aan invasies en buitenlandse invloeden. De eerste invasie vond plaats omstreeks 1000 v. Chr. De komst van de Turken in 1650 zorgde voor een periode van rust in het land. Arabisch was inmiddels al de officiële taal van het land. Deze dynastie van de Alawieten was nog steeds aan de macht in Marokko, toen in 1912 het verdrag van Fez ondertekend werd, waarbij Marokko veranderde in een Frans protectoraat. Het land werd pas in 1934 geheel eigendom van Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht Marokko aan de kant van de Fransen.

 

Frankrijk erkende sultan Mohammed V als wettige leider in maart 1956 en stemde toe in de onafhankelijkheid. Marokko kreeg ook haar noordelijke delen weer terug, die tot 1956 onder Spaans gezag stonden. De steden Ceuta, Melilla en de provincie Ifni bleven wel Spaans (tot 1969). Op dit moment zijn er nog twee zeer kleine Spaanse enclaves. De Sultan nam, in 1957, de titel van Koning aan, waardoor zijn zoon Mawlay Hassan automatisch kroonprins werd. Hij volgde zijn vader in 1961 op en zorgde voor een nieuwe grondwet. Marokko werd hierdoor een democratische, sociale monarchie.

 

Er heerste echter veel onrust in het land, wat in 1971 tot een mislukte staatsgreep leidde. Tijdens deze jaren werd de koning steeds nationalistischer in zijn politiek, waarmee hij de steun van het volk probeerde te winnen. Zo begon hij in 1973 met de 'Marokkanisering' van de economie en confisqueerde hij onroerend goed van buitenlanders, dat vervolgens onder de boeren verdeeld werd.

 

De kwestie "Westelijke Sahara" is in 1975 begonnen naar aanleiding van een overeenkomst tussen Spanje, Marokko en Mauritanië. Deze oorlog leidde vanaf 1979 tot een slecht verhouding met Algerije, Mauritanië en Libië. De koning kreeg echter veel steun voor zijn politiek. In 1985 leed Marokko zware verliezen in deze strijd en begonnen geheime besprekingen tussen de Marokkaanse regering en Polisario. Aan het einde van de jaren tachtig leek er schot te komen in het vredesproces en werd een wapenstilstand gesloten. Deze hield echter niet lang stand en de schermutselingen en gevechten namen weer toe.

 

In de jaren negentig voerde Marokko een beleid dat gericht was op economische en politieke liberalisering. Internationaal gezien streefde Marokko naar goede betrekkingen met het buitenland en nam het land een pro-westerse houding aan. De verhouding met de EU werd in 1995 beheerst door een conflict over visserijrechten voor de Marokkaanse kust. In het kader van de politieke liberalisering werden in november 1997 parlementsverkiezingen gehouden. De verschillende partijen waren verdeeld over drie blokken, die elk ongeveer evenveel zetels behaalden: het linkse blok Koutla, het rechtse blok Wifaq en het centrumrechtse Nationaal Verbond van Onafhankelijken (RNI).

 

Koning Hassan verzocht in februari de socialistische oppositieleider Abderrahmane Youssoufi een regering te vormen. Koning Hassan is enige jaren geleden overleden en zijn zoon, Mohammed, werd de nieuwe koning met de naam Mohammed VI. Hij is uitermate populair en heeft vele nieuwe wetten uitgevaardigd. Zo is de positie van de vrouw veelal verbeterd en in de wet vastgelegd. Maar net zoals zijn vader moet hij rekening houden met alle verschillende, soms zeer dogmatische, bevolkingsgroepen.

 

Dit land regeren, met al zijn onderlinge verschillen, is uitermate moeilijk. Het is en blijft een Islamitisch land.